Zum Inhalt springen

  1. Moulis, Pierre [Verfasser:in] ; Rauhut, Doris [Akademische:r Betreuer:in]; Ballestra, Patricia [Akademische:r Betreuer:in]; Desroche-Weidmann, Stephanie [Sonstige Person, Familie und Körperschaft]; Herderich, Markus [Sonstige Person, Familie und Körperschaft]

    Exploration of the phenomena associated with the production of pyrrole and pyridine derivatives responsible for mousy off-flavours in wine

    Bücher
    Online ansehen
    Schließen

    Merkliste

    Sie können Bookmarks mittels Listen verwalten, loggen Sie sich dafür bitte in Ihr SLUB Benutzerkonto ein.

    Geisenheim: Hochschule Geisenheim University, 2023

  2. Ballestra, Patricia; Verret, Catherine; Cruz, Christian; Largeteau, Alain; Demazeau, Gerard; El Moueffak, Abdelhamid

    High pressure inactivation of Pseudomonas in black truffle – comparison with Pseudomonas fluorescens in tryptone soya broth

    Aufsätze
    Online ansehen
    Schließen

    Merkliste

    Sie können Bookmarks mittels Listen verwalten, loggen Sie sich dafür bitte in Ihr SLUB Benutzerkonto ein.

    Informa UK Limited, 2010

    Erschienen in: High Pressure Research, 30 (2010) 1, Seite 104-107

  3. Harrouard, Jules; Eberlein, Chris; Ballestra, Patricia; Dols‐Lafargue, Marguerite; Masneuf‐Pomarede, Isabelle; Miot‐Sertier, Cécile; Schacherer, Joseph; Albertin, Warren

    Brettanomyces bruxellensis: Overview of the genetic and phenotypic diversity of an anthropized yeast

    Aufsätze
    Online ansehen
    Schließen

    Merkliste

    Sie können Bookmarks mittels Listen verwalten, loggen Sie sich dafür bitte in Ihr SLUB Benutzerkonto ein.

    Wiley, 2023

    Erschienen in: Molecular Ecology, 32 (2023) 10, Seite 2374-2395

  4. Moulis, Pierre; Miot-Sertier, Cécile; Franc, Céline; Riquier, Laurent; Marchand, Stéphanie; De Revel, Gilles; Rauhut, Doris; Ballestra, Patricia

    No, Brettanomyces bruxellensis is not responsible for all woes! : This is a translation of an article originally written in French : This is a translation of an article originally written in French.

    Aufsätze
    Online ansehen
    Schließen

    Merkliste

    Sie können Bookmarks mittels Listen verwalten, loggen Sie sich dafür bitte in Ihr SLUB Benutzerkonto ein.

    Universite de Bordeaux, 2023

    Erschienen in: IVES Technical Reviews, vine and wine (2023)

  5. Kiyomichi, Daiki; Franc, Céline; Moulis, Pierre; Riquier, Laurent; Ballestra, Patricia; Marchand, Stéphanie; Tempère, Sophie; De Revel, Gilles

    Simultaneous assay of mousy off-flavor markers in wine : This is a translation of an article originally written in French : This is a translation of an article originally written in French.

    Aufsätze
    Online ansehen
    Schließen

    Merkliste

    Sie können Bookmarks mittels Listen verwalten, loggen Sie sich dafür bitte in Ihr SLUB Benutzerkonto ein.

    Universite de Bordeaux, 2023

    Erschienen in: IVES Technical Reviews, vine and wine (2023)

  6. Dimopoulou, Maria; Claisse, Olivier; Dutilh, Lucie; Miot-Sertier, Cécile; Ballestra, Patricia; Lucas, Patrick M.; Dols-Lafargue, Marguerite

    Molecular Cloning, Expression and Characterization of Oenococcus oeni Priming Glycosyltransferases

    Aufsätze
    Online ansehen
    Schließen

    Merkliste

    Sie können Bookmarks mittels Listen verwalten, loggen Sie sich dafür bitte in Ihr SLUB Benutzerkonto ein.

    Springer Science and Business Media LLC, 2017

    Erschienen in: Molecular Biotechnology, 59 (2017) 8, Seite 323-333

  7. Jamal, Zohra; Miot-Sertier, Cécile; Thibau, François; Dutilh, Lucie; Lonvaud-Funel, Aline; Ballestra, Patricia; Le Marrec, Claire; Dols-Lafargue, Marguerite

    Distribution and Functions of Phosphotransferase System Genes in the Genome of the Lactic Acid Bacterium Oenococcus oeni

    Aufsätze
    Online ansehen
    Schließen

    Merkliste

    Sie können Bookmarks mittels Listen verwalten, loggen Sie sich dafür bitte in Ihr SLUB Benutzerkonto ein.

    American Society for Microbiology, 2013

    Erschienen in: Applied and Environmental Microbiology, 79 (2013) 11, Seite 3371-3379

  8. Miot-Sertier, Cécile; Paulin, Margot; Dutilh, Lucie; Lucas, Marine; Ballestra, Patricia; Albertin, Warren; Masneuf-Pomarède, Isabelle; Coulon, Joana; Moine, Virginie; Vallet-Courbin, Amélie; Maupeu, Julie; Dols-Lafargue, Marguerite

    Assessment of the impact of chitosan treatment on microorganisms in enology : Sourced from the research articles: “Brettanomyces bruxellensis displays variable susceptibility to chitosan treatment in wine.” (Front. Microbio, 2021) and “Assessment of chitosan antimicrobial effect on wine microbes” (Int. Journal of Food Microbiol., 2022). This is a translation of an article originally written in French : Sourced from the research articles: “Brettanomyces bruxellensis displays variable susceptibility to chitosan treatment in wine.” (Front. Microbio, 2021) and “Assessment of chitosan antimicrobial effect on wine microbes” (Int. Journal of Food Microbiol., 2022). This is a translation of an article originally written in French.

    Aufsätze
    Online ansehen
    Schließen

    Merkliste

    Sie können Bookmarks mittels Listen verwalten, loggen Sie sich dafür bitte in Ihr SLUB Benutzerkonto ein.

    Universite de Bordeaux, 2023

    Erschienen in: IVES Technical Reviews, vine and wine (2023)

  9. Moulis, Pierre; Miot-Sertier, Cécile; Cordazzo, Laure; Claisse, Olivier; Franc, Céline; Riquier, Laurent; Albertin, Warren; Marchand, Stéphanie; De Revel, Gilles; Rauhut, Doris; Ballestra, Patricia

    Which microorganisms contribute to mousy off-flavour in our wines?

    Aufsätze
    Online ansehen
    Schließen

    Merkliste

    Sie können Bookmarks mittels Listen verwalten, loggen Sie sich dafür bitte in Ihr SLUB Benutzerkonto ein.

    Universite de Bordeaux, 2023

    Erschienen in: OENO One, 57 (2023) 2, Seite 177-187

  10. Darriaut, Romain; Lailheugue, Vincent; Masneuf-Pomarède, Isabelle; Marguerit, Elisa; Martins, Guilherme; Compant, Stéphane; Ballestra, Patricia; Upton, Steven; Ollat, Nathalie; Lauvergeat, Virginie

    Grapevine rootstock and soil microbiome interactions: Keys for a resilient viticulture

    Aufsätze
    Online ansehen
    Schließen

    Merkliste

    Sie können Bookmarks mittels Listen verwalten, loggen Sie sich dafür bitte in Ihr SLUB Benutzerkonto ein.

    Oxford University Press (OUP), 2022

    Erschienen in: Horticulture Research, 9 (2022)

  11. Le montagner, Paul; Guilbaud, Morgan; Miot-Sertier, Cécile; Brocard, Lysiane; Albertin, Warren; Ballestra, Patricia; Dols-Lafargue, Marguerite; Renouf, Vincent; Moine, Virginie; Bellon-Fontaine, Marie-Noëlle; Masneuf-Pomarède, Isabelle

    High Intraspecific Variation of the Cell Surface Physico-Chemical And Bioadhesion Properties In Brettanomyces Bruxellensis

    Aufsätze
    Online ansehen
    Schließen

    Merkliste

    Sie können Bookmarks mittels Listen verwalten, loggen Sie sich dafür bitte in Ihr SLUB Benutzerkonto ein.

    Elsevier BV, 2022

    Erschienen in: SSRN Electronic Journal (2022)

  12. Darriaut, Romain; Antonielli, Livio; Martins, Guilherme; Ballestra, Patricia; Vivin, Philippe; Marguerit, Elisa; Mitter, Birgit; Masneuf-Pomarède, Isabelle; Compant, Stéphane; Ollat, Nathalie; Lauvergeat, Virginie

    Soil composition and rootstock genotype drive the root associated microbial communities in young grapevines

    Aufsätze
    Online ansehen
    Schließen

    Merkliste

    Sie können Bookmarks mittels Listen verwalten, loggen Sie sich dafür bitte in Ihr SLUB Benutzerkonto ein.

    Frontiers Media SA, 2022

    Erschienen in: Frontiers in Microbiology, 13 (2022)

  13. Romain Darriaut; Guilherme Martins; Coralie Dewasme; Séverine Mary; Guillaume Darrieutort; Patricia Ballestra; Elisa Marguerit; Philippe Vivin; Nathalie Ollat; Isabelle Masneuf-Pomarède; Virginie Lauvergeat

    Grapevine decline is associated with difference in soil microbial composition and activity

    Aufsätze
    Online ansehen
    Schließen

    Merkliste

    Sie können Bookmarks mittels Listen verwalten, loggen Sie sich dafür bitte in Ihr SLUB Benutzerkonto ein.

    2021

    Erschienen in: OENO One, 55 (2021) 3

  14. Darriaut, Romain; Martins, Guilherme; Dewasme, Coralie; Mary, Séverine; Darrieutort, Guillaume; Ballestra, Patricia; Marguerit, Elisa; Vivin, Philippe; Ollat, Nathalie; Masneuf-Pomarède, Isabelle; Lauvergeat, Virginie

    Grapevine decline is associated with difference in soil microbial composition and activity

    Aufsätze
    Online ansehen
    Schließen

    Merkliste

    Sie können Bookmarks mittels Listen verwalten, loggen Sie sich dafür bitte in Ihr SLUB Benutzerkonto ein.

    Universite de Bordeaux, 2021

    Erschienen in: OENO One, 55 (2021) 3

  15. Philippe, Cécile; Chaïb, Amel; Jaomanjaka, Fety; Cluzet, Stéphanie; Lagarde, Aurélie; Ballestra, Patricia; Decendit, Alain; Petrel, Mélina; Claisse, Olivier; Goulet, Adeline; Cambillau, Christian; Le Marrec, Claire

    Wine Phenolic Compounds Differently Affect the Host-Killing Activity of Two Lytic Bacteriophages Infecting the Lactic Acid Bacterium Oenococcus oeni

    Aufsätze
    Online ansehen
    Schließen

    Merkliste

    Sie können Bookmarks mittels Listen verwalten, loggen Sie sich dafür bitte in Ihr SLUB Benutzerkonto ein.

    MDPI AG, 2020

    Erschienen in: Viruses, 12 (2020) 11, Seite 1316

  16. Cibrario, Alice; Avramova, Marta; Dimopoulou, Maria; Magani, Maura; Miot-Sertier, Cécile; Mas, Albert; Portillo, Maria C.; Ballestra, Patricia; Albertin, Warren; Masneuf-Pomarede, Isabelle; Dols-Lafargue, Marguerite

    Brettanomyces bruxellensis wine isolates show high geographical dispersal and long persistence in cellars

    Aufsätze
    Online ansehen
    Schließen

    Merkliste

    Sie können Bookmarks mittels Listen verwalten, loggen Sie sich dafür bitte in Ihr SLUB Benutzerkonto ein.

    Public Library of Science (PLoS), 2019

    Erschienen in: PLOS ONE, 14 (2019) 12, Seite e0222749

  17. Paulin, Margot; Miot-Sertier, Cécile; Dutilh, Lucie; Brasselet, Clément; Delattre, Cédric; Pierre, Guillaume; Dubessay, Pascal; Michaud, Philippe; Doco, Thierry; Ballestra, Patricia; Albertin, Warren; Masneuf-Pomarède, Isabelle; Moine, Virginie; Coulon, Joana; Vallet-Courbin, Amélie; Maupeu, Julie; Dols-Lafargue, Marguerite

    +Brettanomyces bruxellensis Displays Variable Susceptibility to Chitosan Treatment in Wine

    Aufsätze
    Online ansehen
    Schließen

    Merkliste

    Sie können Bookmarks mittels Listen verwalten, loggen Sie sich dafür bitte in Ihr SLUB Benutzerkonto ein.

    Frontiers Media SA, 2020

    Erschienen in: Frontiers in Microbiology, 11 (2020)

  18. Tempère, Sophie; Chatelet, Bertrand; De Revel, Gilles; DUFOIR, Maxime; DENAT, Marie; RAMONET, Pierre-Yves; MARCHAND, Stéphanie; SADOUDI, Mohand; RICHARD, Nicolas; Lucas, Patrick; MIOT-SERTIER, Cécile; CLAISSE, Olivier; RIQUIER, Laurent; PERELLO, Marie-Claire; BALLESTRA, Patricia

    Comparison between standardized sensory methods used to evaluate the mousy off-flavor in red wine

    Aufsätze
    Online ansehen
    Schließen

    Merkliste

    Sie können Bookmarks mittels Listen verwalten, loggen Sie sich dafür bitte in Ihr SLUB Benutzerkonto ein.

    Universite de Bordeaux, 2019

    Erschienen in: OENO One, 53 (2019) 2

  19. Dimopoulou, Maria; Vuillemin, Marlène; Campbell-Sills, Hugo; Lucas, Patrick M.; Ballestra, Patricia; Miot-Sertier, Cécile; Favier, Marion; Coulon, Joana; Moine, Virginie; Doco, Thierry; Roques, Maryline; Williams, Pascale; Petrel, Melina; Gontier, Etienne; Moulis, Claire; Remaud-Simeon, Magali; Dols-Lafargue, Marguerite

    Exopolysaccharide (EPS) Synthesis by Oenococcus oeni: From Genes to Phenotypes

    Aufsätze
    Online ansehen
    Schließen

    Merkliste

    Sie können Bookmarks mittels Listen verwalten, loggen Sie sich dafür bitte in Ihr SLUB Benutzerkonto ein.

    Public Library of Science (PLoS), 2014

    Erschienen in: PLoS ONE, 9 (2014) 6, Seite e98898