• Media type: E-Article
  • Title: Bildgebende UV/VIS‐Spektroskopie zur Untersuchung des Einflusses der Fluiddynamik auf die Entstehung von Haupt‐ und Nebenprodukt in schnellen konkurrierenden konsekutiven Gas‐Flüssig‐Reaktionen 
  • Parallel title: Investigation of the influence of fluid dynamics on the formation of main and by‐product in fast competing consecutive gas‐liquid reactions using imaging UV/VIS‐spectroscopy 
  • Other titles: Übers. des Hauptsacht.: Investigation of the Influence of Fluid Dynamics on the Formation of Main and By‐Product in Fast Competing Consecutive Gas‐Liquid Reactions Using Imaging UV/VIS‐Spectroscopy 
  • Contributor: Kexel, Felix [VerfasserIn]; Kameke, Alexandra von [VerfasserIn]; Oßberger, Martin [VerfasserIn]; Hoffmann, Marko [VerfasserIn]; Klüfers, Peter [VerfasserIn]; Schlüter, Michael [VerfasserIn]; Kraume, Matthias [WidmungsempfängerIn]
  • Corporation: Technische Universität Hamburg ; Technische Universität Hamburg, Institute of Multiphase Flows
  • imprint: 2020
  • Published in: Chemie - Ingenieur - Technik ; 93(2021), 1/2, Seite 297-305
  • Language: German
  • DOI: 10.15480/882.3275; 10.1002/cite.202000159
  • ISSN: 1522-2640
  • Identifier:
  • Keywords: Gas-liquid reactions ; Mass transfer phenomena ; Reactive bubbly flows ; Taylor bubble ; UV/VIS-Spectroscopy
  • Origination:
  • Footnote: Sonstige Körperschaft: Technische Universität Hamburg
    Sonstige Körperschaft: Technische Universität Hamburg, Institute of Multiphase Flows
  • Description: Zur Bildung vieler Bulk‐Chemikalien müssen gasförmige Stoffe mit einer kontinuierlichen flüssigen Phase vermischt und zur Reaktion gebracht werden. Häufig kommt es dabei zur Entstehung unerwünschter Nebenprodukte. Wie die Entstehung eines Nebenprodukts einer schnellen konkurrierenden Folgereaktion durch die Zeitskalen der Vermischung beeinflusst werden kann wird untersucht. Zum Einsatz kommt ein Taylor‐Blasen‐Experiment, bei dem die Zeitskalen der Vermischung systematisch und reproduzierbar variiert werden können. Es zeigt sich, dass der Vermischung in der Wirbelschleppe einer Blase hinsichtlich der Entstehung von Nebenprodukten eine maßgebliche Bedeutung zukommt.

    To form many bulk chemicals, gaseous substances must be mixed and reacted with a continuous liquid phase. In this research work, we systematically investigate to what extent the formation of a side product in a fast competing consecutive reaction can be influenced by the time scales of mixing. For this purpose, a Taylor bubble experiment is used, in which the time scales of mixing can be varied systematically and reproducibly. It is shown, that the mixing in the wake of a bubble is of great importance for the formation of by-products.
  • Access State: Open Access
  • Rights information: Attribution - Non Commercial - No Derivs (CC BY-NC-ND)