• Media type: E-Book; Thesis
  • Title: Verbraucherverhalten bei Lebensmittelskandalen
  • Other titles: Abweichender Titel: Consumer behaviour during food scandals
  • Contributor: Rieger, Jörg [Author]; Theuvsen, Ludwig [Degree supervisor]; Theuvsen, Ludwig [Other]; Anders, Sven [Other]; Zander, Katrin [Other]
  • Published: Göttingen, 2017
  • Extent: 1 Online-Ressource; Illustrationen, Diagramme
  • Language: German
  • Identifier:
  • Keywords: Hochschulschrift
  • Origination:
  • University thesis: Dissertation, Georg-August-Universität Göttingen, 2017
  • Footnote:
  • Description: In der Vergangenheit waren Verbraucher wiederholt mit Lebensmittelskandalen wie beispielsweise den Ereignissen um BSE (Bovine spongiforme Enzephalopathie) oder EHEC (Enterohämorrhagische Escherichia coli) konfrontiert. Lebensmittelskandale können neben gesundheitlichen Risiken auch zu enormen wirtschaftlichen Verlusten führen, insbesondere durch Nachfragerückgänge für die betroffenen Produkte. Die Erforschung der teilweise stark heterogenen Verbraucherreaktionen ermöglicht eine gezieltere Kommunikation von gesundheitlichen Risiken. Insbesondere die Tatsache, dass sich das primär über die Me...

    Over the last decade, consumers have experienced a multitude of food scandals such as the BSE scandal or the EHEC scandal. In addition to adverse health effects, food scandals can lead to severe economic losses in the marketplace, particularly resulting from reduced consumer demand for the affected products. In order to avoid potential adverse health and economic effects of food scandals a better understanding for the underlying determinants behind heterogeneous behavioural responses is necessary to facilitate the implementation of adequate risk communication strategies. It seems reasonable...
  • Access State: Open Access