• Media type: E-Book; Thesis
  • Title: Hydrogen diffusion and hydride formation in grain boundary rich magnesium
  • Contributor: Hamm, Magnus [VerfasserIn]; Pundt, Astrid [AkademischeR BetreuerIn]; Kirchheim, Reiner [AkademischeR BetreuerIn]; Volkert, Cynthia [AkademischeR BetreuerIn]; Moshnyaga, Vasily [AkademischeR BetreuerIn]; Hofsäss, Hans [AkademischeR BetreuerIn]; Seibt, Michael [AkademischeR BetreuerIn]
  • imprint: Göttingen, 2019
  • Extent: 1 Online-Ressource; Illustrationen, Diagramme
  • Language: English
  • Identifier:
  • Keywords: Hochschulschrift
  • Origination:
  • University thesis: Dissertation, Georg-August-Universität Göttingen, 2019
  • Footnote:
  • Description: In den letzten Jahrzehnten wurde viel Forschung an Magnesium (Mg) betrieben. Das Ziel war der Einsatz als Wasserstoffspeicher in einer zukünftigen Energiewirtschaft. Magnesium ist dafür aufgrund seiner hohen Wasserstoffkapazität pro Masse von 7,6 Gew% und pro Volumen von 110 kg/m³ ein vielversprechender Kandidat. Seine wirtschaftliche Anwendung ist allerdings beschränkt durch eine langsame Sorptionskinetik und eine zu hohe Desorptionstemperatur. Die kinetische Einschränkung stammt von einer blockierenden Magnesiumdihydridschicht (MgH2), welche sich um das Magnesium bildet. Da Wasserstoff (H...

    In the last decade Magnesium (Mg) has attracted much interest as a storage material for hydrogen in a future hydrogen energy based economy. The reasons are its high reversible hydrogen capacity of up to 7,6 wt% and its high volumetric capacity of 110 kg/m³. However, the slow hydrogen (de)absorption kinetics of Mg and its high desorption temperature provide a significant barrier to Magnesium’s commercial use. The kinetics is limited by a magnesiumdihydride (MgH2) blocking layer formed on the outside of the magnesium. The blocking effect originates from the very slow diffusion of H in MgH2 an...
  • Access State: Open Access