• Media type: E-Book; Thesis
  • Title: Spirulina (Arthrospira platensis) als alternative Proteinquelle für Fische
  • Parallel title: Spirulina (Arthrospira platensis) as an alternative protein source for fish
  • Contributor: Rosenau, Simon [Author]; Tetens, Jens [Degree supervisor]; Mörlein, Daniel [Degree supervisor]; Schulz, Carsten [Degree supervisor]
  • Published: Göttingen, 2022
  • Extent: 1 Online-Ressource; Illustrationen, Diagramme
  • Language: German
  • Identifier:
  • Keywords: Fischmehlersatz ; Produktqualität ; Mikroalgen ; Nachhaltigkeit ; Wachstumsleistung ; Pigmentierung ; fishmeal replacement ; microalgae ; product quality ; sustainability ; growth performance ; pigmentation ; Hochschulschrift
  • Origination:
  • University thesis: Dissertation, Georg-August-Universität Göttingen, 2022
  • Footnote:
  • Description: Eine nachhaltigere Produktion von Nutztieren steht immer stärker im Fokus der Konsumenten. Durch die voranschreitende Überfischung der Weltmeere wird auch die Aquakultur als Hauptabnehmer für Fischmehl kritisiert, denn die Produktion dieser Ressource kann nicht nur das Ökosystem und Fischpopulationen nachhaltig schädigen, sondern verbraucht zudem viel Energie. Als Resultat steigen die Preise für Fischmehl seit Jahren an und die Suche nach einer geeigneten nachhaltigeren Alternative scheint unumgänglich. Die Mikroalge Spirulina (Arthrospira platensis) hat sich bereits in mehreren Studien als...

    The sustainability of livestock production is becoming increasingly important for consumers. Due to increasing levels of overfishing of the world's oceans, aquaculture has also been criti-cized for its role as the main consumer of fishmeal. Production of this resource not only causes damage to the ecosystem and fish populations, but also requires high energy consumption. As a result, the price of fishmeal has been rising over the last decade and the search for a suitable and more sustainable alternative is inevitable. The microalgae spirulina (Arthrospira platensis) has already been identif...
  • Access State: Open Access
  • Rights information: Attribution (CC BY)