• Media type: E-Article
  • Title: Light-Induced Damage to Photoreceptors of Spiny Lobsters and Other Crustaceans
  • Contributor: Meyer-Rochow, V. B.
  • Published: E. J. Brill, 1994
  • Published in: Crustaceana, 67 (1994) 1, Seite 95-109
  • Language: English
  • ISSN: 0011-216X
  • Origination:
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  • Description: Light-induced damage to the photoreceptors of lobsters, since it was first reported by Loew (1976), has been confirmed for a large variety of crustacean species. In the majority of these studies attention was focused on the crustacean retina and its principal structural elements, the retinula cells with their rhabdomeres. The effects bright lights have on the integrity and physical properties of the dioptric structures are far less well known and behavioural studies on experimentally blinded crustaceans are scarcer still. One puzzle to all researchers in the field has been why the severety of light-induced damage varied so much between not only different species of crustaceans, but also individuals of the same species. It is now believed that a combination of pre-adaptation to light, environmental temperature, diet, and blood-borne substances such as serotonin, ascorbic acid and small proteins could provide the explanation. /// Durch Licht verursachte Schäden an den Photorezeptoren von Hummern sind seit ihrer Entdeckung durch Loew (1976) an zahlreichen Crustaceenarten bestätigt worden. Die Mehrzahl solcher Arbeiten befaßte sich jedoch mit der Krebsaugenretina und ihren Hauptelementen, den Retinulazellen mit ihren Rhabdomeren. Die Effekte hellen Lichts auf die Zusammensetzung und physikalischen Eigenschaften der dioptrischen Strukturen sind weit weniger untersucht und verhaltensphysiologische Beobachtungen an geblendeten Tieren fehlen völlig. Ein Rätsel aller Forscher auf diesem Gebiet sind die enorm großen Schwankungen der durch Licht verursachten Schäden, die sowohl inter- als auch intraspezifisch auftreten. Es wird angenomen, daß eine Kombination von Präadaptation ans Licht, Umwelttemperatur, Nahrung und im Blut zirkulierende Substanzen wie Serotonin, Askorbinsäure und kleine Proteine dafür verantwortlich ist wie gross der Schaden am Photorezeptor ausfällt.