• Media type: E-Article
  • Title: Un four de potier de l’âge du Fer pour la cuisson de pithoi à Béziers (Hérault) : production, diffusion et fonction du pithos dans le Midi (VIe-IVe s. av. J.-C.)
  • Contributor: Olive, Christian [Author]; Ugolini, Daniela [Author]; Ratsimba, Antoine [Author]; Jandot, Céline [Author]; Wiégant, JeanPaul [Author]
  • Published in: Gallia ; Vol. 66, n° 2, pp. 29-57
  • Language: French
  • DOI: 10.3406/galia.2009.3366
  • ISSN: 0016-4119
  • Identifier:
  • Keywords: Iron Age ; water reserve. ; food preservation/ transformation ; cereals ; beer ; wine ; pottery ; typology ; dolium ; pithos ; adobe ; false vault ; pottery kiln ; indigenous ; Greeks ; bière ; Âge du Fer ; Grecs ; indigènes ; four de potier ; fausses voûtes ; adobes ; typologie ; céramique ; [...]
  • Origination:
  • Footnote:
  • Description: Die Ausgrabung eines großen Töpferofens 3 km von Béziers bot die Gelegenheit, eine Struktur zu untersuchen, die dem Brennen von pithoi diente. Der Ofen war zwischen dem Ende des 6. Jh. v. Chr. und der ersten Hälfte des 4. Jh. v. Chr. in Betrieb. Es scheint sich um den einzigen Ofen mit dieser Funktion zu handeln, der im westlichen Mittelmeerraum freigelegt wurde. Der Ofen war groß, die schwere Sohle wurde in der Feuerkammer durch eine Vorrichtung aus zwei seitlichen, durch Kragbogen mit einem zentralen Stützmäuerchen verbundene Pfeiler gestützt. Für diesen technisch sehr ausgefeilten Ofen gibt es in Gallien nur eine Parallele in Marseille (in diesem Ofen wurden Amphoren gebrannt). Diese so ungewöhnliche Werkstatt bestätigt die Rolle, die Béziers drei Jahrhunderte lang in der Keramikproduktion gespielt hat, und bietet zudem Gelegenheit auf einen für Flüssigkeiten bestimmten Gefäßtyp zurückzukommen (sowohl in Marseille als auch in Béziers diente er u. a. der Weinbereitung), der sich jedoch ebenfalls für andere Inhalte eignete. Dieser Gefäßtyp wurde in Gallien von den Griechen eingeführt und wurde im westlichen Mittelmeerraum vor allem ab dem Beginn des 4. Jh. v. Chr. geläufig. Entgegen einer weit verbreiteten Vorstellung war die Herstellung dieser großen Gefäße komplex und konnte nur in spezialisierten Werkstätten in der Nähe der Rohstoffvorkommen (Ton, Wasser, Holz, Sand und Kies) stattfinden. Die Ateliers lagen darüber hinaus in der Nähe eines Verkehrsweges, der ebenso der Beförderung der Rohstoffe als auch der Fertigprodukte diente.

    The excavation of a large pottery kiln at 3 km from Béziers allowed to study a structure destined for firing of pithoi. The kiln functioned between the end of the 6th century B. C. and the first half of the 4th century B. C. ; it seems that it is the only example devoted to this function discovered in the West Mediterranean. It was large and in the fire-chamber the supporting device of the heavy hearth was constituted of two lateral pillars joining a central low wall by corbelled arches. Carefully worked out this kiln can only be compared to another one for amphorae in Gaul discovered in Marseille. So peculiar, it confirms that Béziers was a centre of pottery production during near three centuries. The opportunity is given for a review of this kind of liquid vessel (used for vinification in Massilia as in Béziers) but also suited for other contents. Introduced in Gaul by Greeks, this vase became common in western Mediterranean, mainly from the early 4th century B. C. The production of these large vessels, on the contrary of the generally accepted idea, was complex and made only in specialized workshops established near the spot of raw materials (clay, water, wood, sand and gravel) nearby a road for the carriage of goods and resources.

    The excavation of a large pottery kiln at 3 km from Béziers allowed to study a structure destined for firing of pithoi. The kiln functioned between the end of the 6th century B. C. and the first half of the 4th century B. C. ; it seems that it is the only example devoted to this function discovered in the West Mediterranean. It was large and in the fire-chamber the supporting device of the heavy hearth was constituted of two lateral pillars joining a central low wall by corbelled arches. Carefully worked out this kiln can only be compared to another one for amphorae in Gaul discovered in Marseille. So peculiar, it confirms that Béziers was a centre of pottery production during near three centuries. The opportunity is given for a review of this kind of liquid vessel (used for vinification in Massilia as in Béziers) but also suited for other contents. Introduced in Gaul by Greeks, this vase became common in western Mediterranean, mainly from the early 4th century B. C. The production of these large vessels, on the contrary of the generally accepted idea, was complex and made only in specialized workshops established near the spot of raw materials (clay, water, wood, sand and gravel) nearby a road for the carriage of goods and resources.
  • Access State: Open Access
  • Rights information: Attribution - Non Commercial - No Derivs (CC BY-NC-ND)